Istoria Trendului Activewear & Athleisure

Activewear, Sportswear, Athleticwear - Acestea sunt doar cateva dintre denumirile date îmbrăcămintei sport care a revenit în trend în ultimii cativa ani odată cu cererea din ce in ce mai mare de echipemente performante si sofisticate.

 

Dar cat de multe stim despre istoria activewear? 

În anii 1930 și 1940, designerii americani Bonnie Cashin, Claire McCardell și Vera Maxwell au îmbunătățit îmbrăcămintea produsă pentru călătorii, odihnă și sport cu pretenții ridicate din high-fashion. Designerii au revoluționat piața modei, creând elemente vestimentare ușor de confecționat, din materiale precum lâna, denimul si bumbacul.

Unul dintre articolele de îmbrăcăminte semnate de către Cashin a fost un palton cu o geanta integrată, în timp ce Maxwell a proiectat o jachetă cu saci încorporați în loc de buzunare. Aceste articole de îmbrăcăminte au fost concepute ca unelte urbane, care au mărit volumul obiectelor sau a bagajelor ce pot fi purtate. Automat, atenția consumatorilor și a criticilor, a fost îndreptată către  îmbrăcămintea care poate fi prelucrată sau modificată ușor, dar și către capacitatea omului de a transporta necesitățile zilnice cu ușurință.

Anii 1950 au fost o perioadă definită de conservatorism și clasicitate. A fost perioada care a urmat celui de-al doilea război mondial, iar tendințele contrastante au apărut pentru persoanele de vârstă, sex și grupuri sociale diferite. În timpul războiului rece, un mare număr de oameni lucrau în fabrici, mulți adolescenți ascultau muzică rock-and-roll și unii dintre copiii mai tineri se jucau cu jucării cum ar fi hula-hoops și arme de cowboy. Aceasta a fost o eră diversă în care au apărut diferite forme de modă.

 

 

Până în anii 1980, multiple stiluri vestimentare au străbătut de-a lungul timpului campusurile universitare din America de Nord, timp în care pantofii sport sunt purtați cu costume elegante, rucsacurile înlocuiesc servietele, hanoracele clasice  cu fermoar sunt purtate cu pantofi eleganți sau poate chiar cu mocasini. Bluzele sport nu mai erau doar o necesitate în timpul orelor de sport, ci un element foarte important din outfit-ul oricărui student, care merge perfect combinata cu o pereche de pantaloni kaki sau poate chiar cu blugi clasici. Pe măsură ce stilul a început să caracterizeze din ce în ce mai mulți tineri din zona urbană și cea academică, trendul de Activewear a devenit o piesa importantă a unei gardobe moderne.

 

 

Timp de câteva decenii, îmbrăcămintea sport se caracteriza prin îmbrăcăminte voluminoasă, cu un stil în mare parte neglijent. În anii 90, oamenii conștientizau cu repeziciune cat de important este felul în care corpul nostru arată, iar elementele de Activewear ,treptat, s-au adaptat și potrivit în funcție de activitățile sportive ale persoanelor ce trăiesc în oraș. Trendul a fost  mult influențat de către tineri pe role, bicicliști sau chiar de către persoanele cu o viață activă ce se deplasează mergând pe jos. Aceste persoane aveau nevoie de elemente vestimentare create special pentru a te mișca ușor și pentru a te proteja împotriva vremii nefavorabile.

 

 

Pe măsură ce anii 90 s-au apropiat, elemente precum gluga, cusăturile fermoarelor din față, jachetele anti-vânt, buzunarele cu buzunare, scaiul, prinderea magnetică, șnururi  pentru reglarea glugii, a mânecilor sau a taliei în locul fermoarelor și a nasturilor, au devenit parte din vocabularul oamenilor de modă. Celebrul brand londonez , Maharishi, este cel care a popularizat toate aceste detalii de croitorie pe podium, în colecțiile lor create în stilul milităresc.

 

 

Creșterea popularității echipamentelor de Activewear în jurul anilor 90 ne indică faptul că elementele sportive din dulapul oricărui cetățean nu satisfăceau nevoia acestuia în ceea ce privește performanța. Deoarece stilul a constituit o parte esențială a garderobei moderne, elementele sportive au fost îmbunătățite de tehnologii din diferite domenii, plus evoluția materialelor textile și a materiei prime în sine.   

Beneficiile echipamentului sportiv multifuncțional, cu caracteristici dinamice a luat amploare chiar de la începutul secolului XXI-lea, atunci când a fuzionat cu brandurile de pe piață ce le asigurau sportivilor de performanță partea vestimentară.

 

 

Pe măsură ce consumatorii de modă continuă să caute un echipament Activewear pentru a ține pasul cu stilul de viață modern, limitele dintre hainele de pe stradă, îmbrăcămintea de birou și cea sportivă se estompează din ce în ce mai mult.

Materialele textile avansate, din punct de vedere tehnologic, proiectate pentru vestimentația și performanța sportivilor, sunt foarte comune acelor categorii de haine mai sus menționate, deoarece confortul, flexibilitatea și protecția sunt elemente esențiale pentru orice tip de imbracaminte sport.

 

PE Nation

 

L'URV

 

OLYMPIA

 

ALO YOGA

 

LULULEMON

 

VARLEY

 

ALALA

 

Carbon38

 

TULLY LOU

 

KORAL

 

ONZIE

 

În timp ce articolele de îmbrăcăminte sunt îmbunătățite cu inovații ce depășesc garderoba clasică, echipamentele Activewear se află în secțiunea cu cea mai rapidă creștere încă din anii 2000. Noile tehnici de croitorie ne ajută să schimbăm în mod frecvent modelul imprimat în funcție de sezon, iar ceea ce va urma în materie de Activewear este eleganța sofisticată pe care nu ți-ai imaginat niciodată că o vei putea admira în sala de sport.

 

MICHI

Leave a comment

All comments are moderated before being published

Shop now